Beneficiile ceaiului de coacăze
Ceaiul de coacăze negre este o băutură pe bază de plante preparată din fructele aromate de coacăze negre, științific cunoscut sub numele de Ribes nigrum. Timp de mai multe secole fructul acestei plante precum și frunzele, au fost folosite pentru a prepara un ceai puternic cu o gamă largă de substanțe nutritive, dar și fără cofeină. Fructele uscate sau frunzele tocate se pot folosi în aceeași măsură, ambele oferind o cantitate bogată de antioxidanți și alte ingrediente active, cum ar fi vitamina C, taninuri și acid gama-linolenic.
Totodată, oamenii folosesc din coacăze şi alte părţi precum uleiul de semințe, frunzele, fructele și florile pentru a face medicamente. Uleiul de semințe de coacăze negre este utilizat pentru tratarea colesterolului ridicat, tensiunii arteriale ridicate, artritei reumatoide, simptomelor menopauzei, sindromului premenstrual (PMS), perioadelor dureroase (dismenoree) și durerii mamare (mastodinia).
Fructele de coacăze negre, sucul de coacăze negre și extractul de coacăze negre sunt folosite pentru tratarea glaucomului, bolii Alzheimer, infecțiilor căilor respiratorii superioare, răcealii comune, gripei, alergiilor datorate polenului, mușchilor obosiți și fluxul sanguin scăzut în vene și artere. Frunzele uscate de coacăze negre sunt utilizate pe cale orală pentru artrită (osteoartrită și artrită reumatoidă), gută, diaree, colică, hepatită și alte afecțiuni hepatice și convulsii.
Frunzele uscate de coacăze negre sunt, de asemenea, utilizate pentru tratarea tusei, răcelii, tusei convulsive, infecțiilor tractului urinar (UTI), a acumulării de lichide (edem) și a pietrelor vezicale. Unii oameni aplică frunze de coacăze negre pe piele pentru răni și mușcături de insecte.