Benificii ale ceaiului de fenicul
În Evul Mediu, în noapțile de vară, oamenii agățau planta de fenicul deasupra ușilor, pentru a proteja gospodăria de spiritele rele.
Desi nu mai este folosit ca decor de protectie, feniculul este inca una dintre cele mai utilizate plante medicinale, fiind recomandată pentru totul, de la colici la conjunctivita.
Beneficiile ceaiului de fenicul sunt atât culinare, cât și curative. Feniculul este folosit în multe bucătării diferite, de cea indiană la italianească, până la fuziunea contemporană și se folosesc toate părțile plantei, inclusiv frunzele, semințele și bulbii.
Împăratul Charlemagne a fost atât de încântat de utilitatea feniculului că a luat planta înflorită în Europa și a crescut-o pe proprietățile sale.
Beneficii pentru sănătate
Ceaiul de fenicul a fost mult timp savurat pentru aroma sa, deși mulți aleg să-l bea pentru beneficiile sale pentru sănătate. De-a lungul timpului, multe mențiuni de sănătate au fost făcute pentru această plantă, iar consumul de ceai de fenicul este o practică stabilită în medicina tradițională în întreaga lume.
Deși știința occidentală nu a verificat toate aceste beneficii, oamenii au folosit fenicul pentru:
- ameliorarea flatulenței
- stimularea urinării
- stimularea metabolismului
- tratarea hipertensiunii
- îmbunătățirea vederii
- prevenirea glaucomului
- reglearea apetitului
- eliberarea mucusului din căile respiratorii
- stimularea producției de lapte la femeile care alăptează
- stimularea digestiei
- reducerea gazelor
- reducerea stresului
- detoxifierea corpului
Potrivit specialiștilor în plante medicinale, semințele de fenicul sunt un ajutor eficient pentru digestie. Poate ajuta mușchii netezi ai sistemului gastrointestinal să se relaxeze și să reducă crampele de gaz, balonarea și durerile de stomac.
De fapt, tincturile sau ceaiurile obținute din semințe de fenicul pot fi folosite pentru a trata spasmele musculare de stomac cauzate de sindromul intestinului iritabil, colita ulcerativă, boala Crohn și alte afecțiuni care afectează sistemul gastrointestinal.
Fenicul poate fi, de asemenea, utilizat în combinație cu alte remedii pe bază de plante, pentru a modifica efectele secundare ale formulelor pe bază de plante, folosite ca laxative sau alte tratamente pentru probleme digestive.
Perioade dureroase
Durerile sau dismenoreele sunt o problemă frecventă pentru multe femei, care folosesc adesea medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pentru a trata durerea.
Cu toate acestea, aproximativ 10-20% dintre femeile care suferă de crampe severe și disconfort în timpul perioadei de menstruație nu găsesc ușurare prin această abordare.
Mulți se adresează tratamentelor alternative sau complementare, iar un studiu din 2012 a sugerat că feniculul poate fi de ajutor în această privință.