Beneficiile ceaiului de zmeură
Zmeura este o sursă excelentă de aromă naturală pentru diferite dulciuri, dar şi pentru diferite băuturi răcoritoare. Cu toate acestea, zmeura se consumă şi sub formă de ceai, având proprietăţi importante pentru întreaga sănătate. Unul dintre cele mai importante aspecte ale zmeurii roșii este proprietățile sale terapeutice derivate din frunzele plantei sale. O planta consumată pe scara largă, frunza de zmeură a fost folosită în medicina tradiţională timp de secole.
Substanțele chimice din zmeură au efecte antioxidante asupra vaselor de sânge, ajutându-le ulterior să se relaxeze. În funcție de doza administrată, ceaiul din frunze de zmeură poate provoca, de asemenea, mușchii să se contracte și să se relaxeze, ceea ce ajută în special atunci când stam foarte mult în picioare sau pe scaun la locul de muncă.
Poate stimula sănătatea inimii
Deficiența de potasiu a fost strâns asociată cu hipertensiunea arterială și cu un risc crescut de afecțiuni cardiace. Într-un studiu publicat în jurnalul Hypertension, cei care au consumat zilnic 4,069 miligrame de potasiu au avut un risc impresionant cu 49% mai mic de deces din cauza bolii cardiace ischemice, comparativ cu cei care au primit numai aproximativ 1,000 miligrame pe zi.
Poate ajuta în timpul sarcinii
Conform unui studiu din 1999, cercetătorii au remarcat că luarea frunzelor de zmeură poate ajuta la scăderea probabilității de gestație pre- și post-termică, precum și la reducerea șanselor unei rupturi artificiale și a necesității unei operații cezariană. Cu toate acestea, o revizuire din 2002 publicată în jurnalul BJOG arată că doar un număr mic de femei au fost implicate în studiul menționat mai sus și este posibil ca efectele adverse să nu fi fost suficient de detectate. Datorită efectelor stimulative asupra uterului, nu trebuie să o ingerați în timpul sarcinii fără consultarea unui medic.
Îmbunătățește funcția digestivă
Ceaiul din frunze de zmeură roșie conține diverși antioxidanți care pot ajuta la gestionarea inflamației în întregul corp. Într-un studiu publicat în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentație, cercetătorii au remarcat că zmeura reduce semnificativ inflamația.
Ajută la lupta împotriva radicalilor liberi
Fructele de zmeură sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Un studiu a descoperit că frunzele prezintă calități citotoxice și citoprotectoare care pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism.
O sursă excelentă de fibre
Zmeura conţine fibre solubile și insolubile. Cantitatea de fibre care se regăseşte în ceai depinde de cantitatea de pulpă de fructe folosită. Fibrele sunt bune pentru buna funcţionare a întregului sistem digestiv.
Sursă importantă de antioxidanţi
O jumătate de cană de zmeură are 16 miligrame de vitamina C. Ca antioxidant, vitamina C circulă în organism, neutralizând radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule create ca un produs secundar normal al proceselor biochimice. De asemenea, se dezvoltă ca rezultat al factorilor de stres, cum ar fi lipsa de somn, lumina soarelui și fumatul.
Suport imunitar
Ceaiul de zmeură are două minerale care susțin sistemul imunitar: fier și zinc. Ceaiul negru și zmeura cu zahăr conțin ambele minerale, dar zmeura oferă 80-90% din cantitatea totală. Fierul este necesar pentru creșterea celulelor specializate care reglează răspunsul imun și atacă celulele canceroase. Zincul trebuie să fie disponibil pentru producerea și funcționarea normală a celulelor albe din sânge care distrug bacteriile și virușii.
Flavonoizii – importanţi pentru sănătate
Zmeura și ceaiul negru preparat conțin ambele flavonoide care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate. Zmeura conține un tip de flavonoid – antocianidine – și ceaiul are un alt tip numit flavanoli. Aceste flavonoide au capacități antioxidante și antiinflamatoare. Acestea pot, de asemenea, ajuta la prevenirea cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, prevenirea răspândirii celulelor canceroase și stimularea enzimelor care elimină substanțele cancerigene din organism.