5 beneficii de sănătate în urma consumului de ceai și cafea
Cafeaua și ceaiul nu oferă doar ritualuri confortabile de dimineață și stimulente de energie în timpul pauzelor de prânz; aceste băuturi calde au fost, de asemenea, recunoscute de mult timp pentru proprietățile lor medicinale, care provin în primul rând din cofeina și antioxidanții găsițe în boabele de cafea și frunzele de ceai.
- Protecția împotriva bolilor hepatice și a cancerului. Cafeaua are un nivel ridicat de antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi care pot provoca degradarea celulelor (asociată cu îmbătrânirea prematură) și pot contribui la dezvoltarea unor forme de cancer. Antioxidanții conținuți în cafea pot fi benefici în tratamentul bolii hepatice nealcoolice grase și pot reduce riscul de cancer la ficat și deces din cauza unor boli hepatice cronice. Potrivit studiilor în domeniul oncologiei, antioxidantii ceaiului verde pot ajuta la ăncetinirea cresterii tumorilor.
- Probabilitate scăzută a manifestării riscului de demență. Cofeina din cafea și ceai a demonstrat mult timp că stimulează activitatea creierului, dar noi studii vin cu vești îmbucurătoare, cafeina atât din cafea cât și din ceai poate proteja împotriva demenței și a bolii Alzheimer. Unele cercetări au sugerat chiar o posibilă corelare între consumul de cafea și riscul scăzut de boală Parkinson. Poate fi chiar cafeina din cafea cea care protejează împotriva bolii Parkinson, deoarece consumatorii produselor decofeinizate nu par să aibă aceeași protecție.
- Reducerea riscului de diabet de tip 2. Cercetările recente arată că polifenolii din consumul de cafea sau ceai pot reduce riscul de diabet de tip 2 și pot contribui la îmbunătățirea secreției și sensibilității insulinei.
- Protecția împotriva bolilor cardiovasculare. După cum sugerează studiile, consumul de cafea și de ceai verde poate reduce riscul bolilor cardiovasculare. Cercetătorii au descoperit că antioxidanții din cafea pot oferi efecte protectoare asupra sistemului vascular.
- Proprietăți de stimulare a imunității. Conform cercetărilor recente, cafeaua, ceaiurile albe și ceaiurile verzi pot ajuta la stimularea sistemului imunitar.
Preocupările legate de consumul ridicat de cafeină se aplică în egală măsură la cafea și ceai, dar va trebui să beți mai multe cești de ceai pentru a ingera aceleași niveluri ridicate de cafeină. Dacă beți o ceasca de ceai seara, poate doriți să optați pentru ceaiul din plante fără cafeină sau ceaiul alb, care conține cea mai mică cantitate de cofeină, ca să nu vă dați peste cap obiceiurile privind somnul.
În ansamblu, se pare că atât cafeaua cât și ceaiul au beneficii excelente pentru sănătate, astfel încât este mai mult o chestiune de preferință personală cu privire la care dintre acestea preferați să le consumați. Cel mai bine este să consumați cafea și ceai organic pentru a evita ingerarea pesticidelor și a altor substanțe nocive.